Utställning/Show

 

Vill du ställa ut din hund?

-Kul, tycker jag och jag hjälper dig!

 

Det första du ska göra är att öva kommandot ”stå”.

”Sitt” och ”ligg” lär sig valpen ofta snabbt, men ”stå” är svårare och är ett måste för att ställa hunden väl i utställningsringen. Hunden ska i ringen stå väldigt länge, framförallt då domaren granskar och då får inte hunden sätta sig ner. Så öva stå redan nu. Detta är också bra att lära hunden ”stå” då du ska vårda pälsen, lättare att kamma och borsta om hunden står upp. 

 

Klipp inte din hund!

Det hjälper jag dig med om du inte kan. En Wheaten ska badas och klippas inför utställningen och det krävs lite erfarenhet för att få till rätt klippning på din hund. 

 

Hur mycket kostar det?

Med anmälningsavgift, bilparkering och en utställningskatalog hamnar kostnaden runt 400-500 kr/utställning. Entré för en person ingår i anmälningsavgiften, övriga brukar få betala. Betalning av anmälningsavgiften kan ske i de flesta fall online via din internetbank.

 

Var hittar man information om utställningar?

Arrangörerna annonserar om aktuella utställningar i medlemstidningarna, SKK´s "Hundsport" och/eller vår egen specialklubbs tidning "Wheaten Bladet". Du kan också kontakta arrangerande klubb direkt eller hitta informationen på Internet t.ex.  www.skk.se eller www.swtk.se .

 

Att anmäla till utställning.

Till att börja med ska vi försöka klargöra vilka olika typer av hundutställningar det finns. I annonserna kan man läsa "Officiell utställning", "Inofficiell utställning", "Nationell utställning" och "Internationell utställning". Skillnaden mellan officiell och inofficiell utställning är att resultaten från den officiella utställningen registreras centralt hos SKK och sålunda finns tillgängliga för allmänheten, medan resultaten från den inofficiella inte registreras någonstans. Arrangerande klubb måste också ansöka om tillstånd hos specialklubben eller hos SKK om att få ha en officiell status på utställningen. Den arrangerande klubben kan bara ha en officiell utställning för raser som lyder under klubbens rasansvar. Det är enbart på officiella utställningar som du kan erövra certifikat (cert) eller CK (championkvalité).

 

Skillnaden mellan nationell och internationell utställning ligger i att du på den nationella utställningen kan erhålla certifikat (som så småningom kan rendera ett nationellt championat) och på den internationella utställningen, förutom detta certifikat, även erhålla ett internationellt certifikat (CACIB) som så småningom kan ge din hund ett internationellt championat. Detta CACIB kan man dock inte tävla om förrän hunden har fyllt 15 månader.

 

Vad behöver jag veta för att anmäla mig till utställning?

För det första är medlemskap i arrangerande klubb obligatorisk. Undantaget är om du anmäler i valpklass eller om du anmäler till en inofficiell utställning. I de flesta utställnings-PM framgår vilken typ av blankett du ska använda vid anmälan och hur inbetalning ska ske. Läs noga igenom anvisningarna i utställningsinformationen och använd rätt blankett när du anmäler för att vara säker på att du kommer med.

 

Det kan också vara bra att läsa igenom SKKs tävlingsbestämmelser innan. Som utställare är du skyldig att känna till bestämmelserna och i dessa finns även specialbestämmelser för de olika raserna angivna (det kan t ex finnas vissa regler för att få tävla om certifikat i vissa raser). Bestämmelserna kan du beställa från SKK alternativt ladda hem bestämmelserna vilket dock kräver att du har Acrobat Reader.

 

7-10 dagar före utställningsdagen får du ett PM tillsammans med en nummerlapp. Där står vilken tid veterinärbesiktningen är, vilken ring din hund ska vara i, hur många hundar som bedöms i respektive ring och eventuell vägbeskrivning till utställningsplatsen. Ta med nummerlappen till utställningen och glöm naturligtvis inte vaccinationsintyget!

 

Själva utställningsdagen.

Se till att packa din väska i god tid och tänk igenom vad du behöver ha med dig. Är det en utomhusutställning kan det vara bra att ha med kläder som skyddar mot både regn, blåst och sol. I de flesta fall finns någon form av servering i anslutning till utställningsplatsen men det är alltid trevligt att ha med sig medhavd matsäck ändå. Klä dig i lämpliga kläder. Den som visar hunden ska utgöra en diskret bakgrund och det är bra att ha kläder som inte drar domarens uppmärksamhet från hunden (undvik t ex långa, fladdrande kjolar eller rockar när du ska vara utomhus). Tänk även på att ha bekväma skor som går bra att röra sig i och som du inte kan halka i.

Hunden bör vara väl förberedd. Har du en trim- eller klippras har förberedelserna börjat långt innan utställningsdagen. Se till att du har ett bra koppel och halsband som inte stör helhetsintrycket av hunden (inget flexikoppel!). Glöm naturligtvis inte vaccinationsintyg, vattenskål och lite godis till hunden.

Om du vill läsa mer om förberedelser för utställning kan vi rekommendera boken "Med seger i sikte" av Barbro Eklund som finns att beställa från SKK Shop.

 

 Mer kompletterande information finns på www.skk.se  

Webbmaster